
SERDA je, u saradnji sa Udruženjem za profesionalno osposobljavanje osoba sa invaliditetom ProReha i Cooking Academijom by Nermin Hodžić, organizovala praktičnu obuku mladih kuhara sa invaliditetom u okviru EU projekta „Društveno odgovorni slow food turizam u Dunavskoj regiji – SReST“. Obuka je održana 18. juna 2025. godine u Cooking Academiji, mjestu koje je spojilo praksu, podršku i dobru atmosferu.
Cilj ove aktivnosti jeste osposobljavanje i podrška zapošljavanju osoba s invaliditetom u sektoru ugostiteljstva, kroz edukaciju i praktičan rad u oblasti pripreme slow food jela, s naglaskom na inkluziju, održivost i očuvanje lokalne gastronomske tradicije.
Deset polaznika obuke imalo je priliku, uz pratnju profesionalnih kuhara, pripremati jela od domaćih lokalnih sastojaka. Na meniju su se našli domaći hljeb, pita, uštipci od heljde, topa, jahnija, palačinci i domaći sokovi od ruže i zove.
Izvrsna, motivirajuća i radna atmosfera kuhara u Cooking Academiji, te nasmijana lica i pozitivna energija naših polaznika nisu se dali skriti.
Željno iščekujemo nastavak obuke i naše mlade kuhare u potrazi za novim znanjima i vještinama.