Vijesti

Arhiva vijesti

Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja: okrugli sto u SERDA-i

„Kako povećati prodaju i unaprijediti poslovanje pojedinaca i kompanija u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja (MAP sektor) i sektoru pčelarstva“, bila je tema okruglog stola upriličenog danas (01.06.2006.) u SERDA-i u Sarajevu u organizaciji Direkcije Međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja, USAID LAMP-a i SERDA-e.
.
Uvodničari na okruglom stolu bili su direktor SERDA-e Ševkija Okerić i direktorica 4. Medjunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja Samira Katica Arnautović. Blago Mikulić (Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Slobodan Delić (Srpske šume), Mesud Pašić (Sarajevo šume) govorili su o Pravilniku o uzgoju, iskorištavanju, sakupljanju i prometu sekundarnih šumskih proizvoda.
.
Prof.dr Nezir Tanović ovom prilikom prisutnima je predstavio Atlas ljekovitog bilja, a Nedim Džano i Feđa Begović (USAID LAMP) govorili su o mogućnostima i značaju marketinga proizvođača u MAP sektoru i sektoru pčelarstva. Senior program menadžeri u SERDA-i Samy Hermas i Siniša Obradović prezentirali su SERDA-ine projekte centre za razvoj biznisa i Poslovni inkubator. Emina Porobić predstavila je projekt Festival čaja i ljekovitog bilja sa posebnim osvrtom na aktivnosti vezane za 4. Međunarodni festivala čaja i ljekovitog bilja.
Prof. Azra Hadžić predstavila je SERDA-inu studija „Iskorištavanje samoniklog ljekovitog bilja i gljiva na području Sarajevske makroregije (SMR), po vrstama i količinama.
.
.
.AA
Prof. Azra Hadžić Samira Katica Arnautović
Ševkija Okerić
.
„Osnovni cilj ove studije je definirati aktivnosti i sredstva, institucionalni i organizacioni oblik boljeg iskorištavanja herbalnog sektora i gljiva na području SMR“, kazala je prof. Hadžić, prezentirajući ovaj SERDA-in projekt.
Ona je u svom izlaganju naglasila i ključne rezultate ove studije odnosno p