Vijesti

Arhiva vijesti

Međunarodna radionica partnera projekta SOLICO: Solidarnost tokom i nakon zdravstvene krize

U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA, 22. septembra 2022. godine održana je radionica o temi “Solidarnost tokom i nakon zdravstvene krize (prouzrokovane koronavirusom)” u okviru projekta „Uključenost i uloga javnih vlasti, civilnog društva i volontera u vremenima krize, kao i međunarodna SOLIDARNOST – učenje iz CORONA pandemije (SOLICO)” finansiranog sredstvima programa “Europa za građane”.

Međunarodna radionica partnera projekta SOLICO: Solidarnost tokom i nakon zdravstvene krize thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb

Fokus radionice bio je na predstavljanju uticaja i nivoa uključenosti javnih institucija, civilinog društva i građana Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije koronavirusa i razmjena informacija, kao i dobre prakse koje mogu poslužiti za buduće slične situacije. Učesnici iz Austrije, kao vodeće zemlje partnera u projektu, kao i zemalja bivše Jugoslavije Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine razgovarali su o fazama razvoja i upravljanja zdravstvenom krizom prouzrokovanom pandemijom koronavirusa, kao i o preporukama i smjernicama za upravljanje budućim krizama.

Bivša predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, istakla je da je pandemija ujedinila sve zdravstvene radnike u BiH, a i širom Europe i svijeta. Cijeli svijet je naučio svoje lekcije iz ove krize, pa samim tim i Bosna i Hercegovina i vrlo je značajno da održavamo ovakve regionalne skupove i razmjenimo svoja iskustva i da se bolje pripremimo za neku buduću pandemiju, zaključila je prof. dr. Pilav.

Domaćim i inostranim partnerima, između ostalog obratili su se i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo pomoćnici direktora za mjere zaštite i spašavanja g. Mustafa Kovač i g. Mirsad Medić i predstavnica Radne jedinice za epidemiologiju dr. Aida Pitić ispred Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Učesnici su bili i predstavnici nevladinih organizacija "Tim volontera – Heroji ulica" i "Pomozi.ba", koji su prezentirali svoj rad i aktivnosti tokom pandemije i na taj način razmijenili znanja i iskustva o upravljanju krizom uzrokovanom COVID-19 pandemijom, te podržali međusobnu solidarnost kao ključni koncept za upravljanje krizama.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine, realizira projekat SOLICO od 2021. godine. Cilj projekta je pomoć u prevazilaženju pandemije COVID-19 kao najozbiljnije krize europskih društava od Drugog svjetskog rata.