Vijesti

Arhiva vijesti

Malverzacije s vizama i u dobro organiziranoj Njemačkoj

Vlada SR Njemačke trebala bi početkom marta da utvrdi nacrt propisa kojim bi se spriječili propusti i zloupotrebe u sistemu izdavanja viza, izvijestili su 11. februara neki njemački dnevni listovi.
Vladajuća koalicija namjerava da preduprijedi afere poput one iz 2004. godine kada su otkrivene malverzacije u izdavanju njemačkih viza u Kijevu, čime je bio omogućen ulazak u Njemačku i dokazanim kriminalcima, posebno trgovcima ’bijelim robljem’.
Osim skandala sa izdavanjem njemačkih šengen-viza u Ukrajini, prestupi i prevare utvrđene su i prilikom izdavanja viza u njemačkim konzulatima u Prištini i Tirani. Savezna vlada sada želi, piše berlinski Tagesšpigel (Tagesspigel) da uvede dvije potpuno neovisne vizne kartoteke. U jednoj će biti podaci o svim osobama koje pozivaju državljane zemalja kojima je potrebna viza i za koje potpisuju osobnu garanciju. U drugoj kartoteci bi trebalo da se čuvaju podaci svih osoba koje su po bilo kojem osnovu sumnjive, uključujući i protivpravno dobivanje vize. U toj kartoteci biće informacije o osumnjičenima za terorizam, ekstremistima spremnim na nasilje i počiniocima teških kriminalnih djela koji imaju bilo kakve veze sa inostranstvom.
Vladajuće njemačke stranke dugo nisu mogle da se dogovore o tome ko, osim njemačkih konzularnih predstavništava, smije imati pristup takvim podacima. Većinska SPD je strahovala da bi službe bezbjednosti mogle imati neograničeni pristup podacima o potpuno nedužnim građanima, koji bi mogli biti sumnjivima samo zato što nekoga od svoje rodbine, prijatelja ili poslovnih partnera iz drugih država, pozivaju u goste.
Na kraju je odlučeno da o obje kartoteke brine Savezni upravni ured koji će odlučivati o tome u kojim sve slučajevima druge njemačke službe mogu koristiti informacije iz kartoteka o vizama.
....
( reci.ba glasnik )