Vijesti

Arhiva vijesti

MAĐARSKA ZAINTERESOVANA ZA SARADNJU SA BIH

MAĐARSKA ZAINTERESOVANA ZA SARADNJU SA BIH
Da je Republika Mađarska zainteresovana za investiciona ulaganja na područje BIH, a da je naročito zanimaju ulaganja u energetiku, telekomunikacije, turizam, kao i poljoprivredu, potvrdio je prilikom današnje posjete Općini Goražde ambasador Republike Mađarske u BiH
NJ E Imre Varga.
Naime, ovaj sastanak iniciran je pozivom od strane Općine Goražde, a za cilj ima uspostavu saradnje na privrednom i kulturnom nivou, kao i uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Republikom Mađarskom.
Prije samog sastanka u Općini Goražde, u zgradi Vlade BPK-a je upriličen prijem za Ambasadora od strane Premijera BPK-a Uruči Nazifa. Prijemu su prisustvovali i Ministar u Vladi BPK-a Mustafa Kurtović, te Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović. Na ovim sastancima razgovarano je o mogućnostima uspostavljana privredne saradnje i ulaganjima od strane Mađarske na područje BPK-a.Iako privrednici bpk-A već imaju uspostavljenu saradnju sa privrednicima u Mađarskoj i dalje treba raditi na proširenju tih odnosa. Ambasador je također najavio mogućnost posjete jednog broja privrednika iz Mađarske Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koja bi se trebala desiti uskoro.
Osim o ulaganjima na današnjem sastanku je razgovarano i o viznim olakšicama i putu BiH ka EU.
Na sastanku u Općini Goražde Ambasador je izjavio da Mađarska pomaže Balkanske zemlje i kroz finanisranje projekata iz namjenskih budžetskih sredstava koji iznose 100 000 eura. Riječ je o kreditnim sredstvima, a kroz njih se finansiraju uglavnom infrastrukturni projekti. Ambasada Mađarske u BIH putem ovih sredstava u saradnji sa vlastima u BiH, uspjela je realizovati nekoliko projekata poput izgradnje fabrike vode u Tuzli, a naročito dobri rezultati ostvareni su između ostalih i sa Vladom Unsko-sanskog kantona. Općina Goražde također će aplicirati prema pomenutim sredstvima istakao je Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović
U toku samog sastanka iznijet je i prijedlog o mogućnosti bratimljenja sa nekom od općina u Mađarskoj, a razgovarano je i o učešću predstavnika Mađarske na Internacionalnom Festivalu prijateljstva Goražde 2009.
Ambasador je u sklopu protokola danas položio cvijeće na spomen obilježje u Višegradskoj ulici, čime je odata počast svim žrtvama proteklog rata, a nakon sastanka u Općini Goražde posjetio je i dječiji vrtić 'Sunce' gdje su mališani poželili dobrodošlicu Ambasadoru kratkim zabavnim programom.
Direktorica Elma Bučo je ovom prilikom zahvalila Ambasadoru na posjeti JU Dječiji vrtić 'Sunce', te ukratko informirala o aktivnostima i potrebama ovog vrtića.
Na kraju ove posjete Načelnik se zahvalio Ambasadoru na dolasku i ocijenio kako je ista bila uspješna, uz želju i da će rezultirati uspostavljanjem saradnje prvenstveno na privrednom, ali i drugim nivoima.