Vijesti

Arhiva vijesti

Lokalna vlast podržava "Novu Romaniju"

Skupština opštine Sokolac podržava pokretanje preduzeća «Nova Romanija» i izražava zadovoljstvo što je realizovan prvi projekat koji je ova opština kandidovala prema Vladi Republike Srpske za finansiranje iz sredstava od prodaje «Telekoma Srpske». Ovaj zaključak jednoglasno je usvojen 10. aprila na sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj je na dnevnom redu bila Informacija o posjeti premijera Republike Srpske Milorada Dodika opštini Sokolac povodom otvaranja novoformiranog preduzeća drvne industrije «Nova Romanija», 29. marta ove godine.
U ostalim zaključcima sa ove sjednice, koji su takođe usvojeni jenoglasno, naglašeno je da nije tačno da je lokalna vlast bojkotovala pokretanje ovog preduzeća, kako je navedeno u izjavi premijera.
- Lokalna vlast nije bila zvanično obaviještena o datumu i vremenu otvaranja «Nove Romanije», niti od strane protokola premijera Republike Srpske, niti od menadžmenta preduzeća. Skupština opštine Sokolac smatra da je do ovih nesporazuma došlo zaslugom predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac. Predstavnici lokalne vlasti traže prijem kod premijera i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske u cilju prevazilaženja svih nesporazuma, stoji u zaključcima sa sjednice Skupštine opštine Sokolac.
Usvajanju ovih zaključaka prethodila je obimna rasprava. Načelnik opštine Sokolac Dragan Cvijetić istakao je da pokretanje proizvodnje u «Novoj Romaniji» predstavlja značajan događaj za privredu ove opštine, te da mu nisu poznati razlozi nepozivanja predstavnika lokalne vlasti na otvaranje ovog preduzeća.
- Veći je problem to što su, tim povodom, uslijedile izjave da predstavnici lokalne zajednice opstruišu taj projekat i da nisu zainteresovani za te aktivnosti, što nije tačno. Nismo očekivali nikakve specijalne pozivnice, ali je bio red da nas organizator, bar telefonskim pozivom, obavijesti o ovom događaju. Može se zaključiti da je lokalna vlast u ovom slučaju svjesno zaobiđena, rekao je Cvijetić.
Sjednici Skupštine opštine Sokolac prisustvovao je i Radislav Simović, direktor «Nove Romanije», koji je istakao da je Vlada Republike Srpske, pokretanjem ovog preduzeća, pokazala dobru namjeru prema ovoj opštini, te da je dolazak premijera bila radna posjeta. Simović se založio za otklanjanje svih nesuglasica i uspostavljanje saradnje između menadžmenta «Nove Romanije» i lokalne vlasti, koja bi kao konkretan rezultat, pored ostalog, mogla da donese rješavanje problema centralnog grijanja u Sokocu.
Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Petko Vukojičić rekao je da ne treba stvarati tenzije povodom ovog slučaja.
- Nema govora ni o kakvom bojkotu. «Novoj Romaniji» treba pomoći, a sa menadžmentom tog preduzeća sarađivati na rješavanju problema, naglasio je Vukojičić.
Sličan stav iznesen je i u diskusiji odbornika.
- Treba odati priznanje svima koji su uložili napore da dođe do otvaranja «Nove Romanije», ali je bilo logično da organizator pozove predstavnike lokalne vlasti, rekao je Branimir Đurković.
On je upozorio na sve veću centralizaciju nadležnosti, što ostavlja malo prostora lokalnim zajednicama za odlučivanje o bitnim pitanjima, a posebno o prirodnim resursima na kojima se decenijama zasnivao privredni razvoj ovog područja.
Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su i zaključak da treba uputiti pismo zahvalnosti svima koji su doprinijeli ukidanju američkih sankcija opštini Sokolac, uz očekivanje da će to donijeti ekonomski oporavak ove opštine.