Vijesti

Arhiva vijesti

Konferencija o regionalnom ekonomskom razvoju i putu BiH u Europske integracije

„Kreiranje ekonomski održivog ambijenta i okruženja, putem regionalnog pristupa razvoju, jedan je od preduslova za integriranje BiH u Europsku uniju“, kazao je direktor SERDA-e Ševkija Okerić danas (17.05.2006.) u Sarajevu, otvarajući Konferenciju o regionalnom ekonomskom razvoju i putu BiH u Europske integracije.
Ova konferencija je organizirana s ciljem jačanja svijesti o značaju regionalnog ekonomskog razvoja u BiH, te o podršci koju ovaj proces ima od Europske komisije.
Šef Delegacije Europske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys kazao je kako će Europska unija nastaviti podržavati regionalni ekonomski razvoj u BiH, ali da bh. vlasti moraju uspostaviti institucije i kapacitete za realiziranje snažnije pomoći ekonomskom razvoju regija.
„SERDA i sve ostale regionalne razvojne agencije (RRA) formirane su na principima koji prelaze političke granice. RRA trebaju da vrše pritisak na različite nivoe vlasti, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovni razvoj i povećanje broja radnih mjesta“, kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika Lawrence Butler.
Direktor Direkcije za Europske integracije BiH Osman Topčagić kazao je kako Direkcija od razvojnih agencija u budućnosti očekuje aktivno učešće u projektima CARDS 2005 i 2006, te u projektu INTERREG II A. On je ovom prilikom naglasio važnost uspostave jedinstvenog zakonodavnog okvira i pravne regulative na državnom nivou.
Prisutnima na konferenciji obratili su se i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, te pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Sabrija Šerifović.
Ovom prilikom svečano je obilježena treća godina postojanja i djelovanja SERDA-e. SERDA je osnovana u maju 2003. godine od strane Kantona Sarajevo, Grada Istočno Sarajevo i 20 općina/opština Sarajevske makroregije (SMR).

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić

Šef Delegacije Europske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys

Prvi zamjenik visokog predstavnika Lawrence Butler