Vijesti

Arhiva vijesti

KNOWING IPR projekat: Upravljanje pravima intelektualnog vlasništva nadohvat ruke

Projekt Knowing IPR uspešno se usmjerava ka poticanju inovacija u Dunavskom regionu kroz inženjering znanja i upravljanje intelektualnom svojinom. Projektom će se poboljšati okvirni uslovi za inovacije u Dunavskom regionu razvojem transnacionalne platforme “KnowlNG Hub Web Porta”l. Hub pruža kompletnu mrežnu infrastrukturu za pristup obogaćenim podacima, razvijene alate za prikupljanje znanja i alate za upravljanje intelektualnim pravima kako za osnovne, tako i za naprednije korisnike. Omogućava pretraživanja i pronalaženje podataka pomoću preglednika i mobilnih aplikacija. Nudi kompletnu KnowlNG Hub uslugu na mreži i dostupna je na https://www.knowing-ipr.eu/   Za bolje korisničko iskustvo možete pronaći komplete za obuku za pružatelje usluga, osnovne korisnike i napredne korisnike u KOMPLETIMA za obuku KnowING HUB. Dostupni su materijali za čitanje i videa za dobavljače, osnovne korisnike i napredne korisnike.

KNOWING IPR projekat: Upravljanje pravima intelektualnog vlasništva nadohvat ruke

Za one koji traže odgovore na pitanja u vezi sa pravima intelektualnog vlasništva dostupna je služba za pomoć u znanju o intelektualnim pravima. Možete pronaći objašnjene definicije, često postavljana pitanja i listu nacionalnih kontakt osoba. Služba za pomoć pružit će vam podršku i upute o tehničkim i općim pitanjima protokola. Specijalno je posvećen osnovnim korisnicima koji su novi u Hub-u i mogu imati ograničeno znanje o temama o intelektualnim pravima.

Projekt Knowing IPR također je posvećen poboljšanju upravljanja intelektualnom svojinom u regiji na nivou politike. Tokom istraživanja i dvije uspješne radionice o politici pripremljene su preporuke o politikama koje će biti dostupne na web stranici do kraja juna.

Ima još!

Početkom ove godine, Mentorski program u oblasti intelektualnog vlasništva, patentiranja i tehnološke ponude (MeetIPRhub) osmišljen je kako bi omogućio institucijama visokog obrazovanja (HEI) i kompanijama koje su aktivne u automobilskom sektoru i automobilskom lancu vrijednosti da razviju svoje vještine u vezi sa intelektualnom svojinom i poboljšaju svoju suradnju zasnovanu na intelektualnim pravima,da  pristupe otvorenim podacima o intelektualnoj svojini i koriste znanja o intelektualnim pravima za unapređenje njihovog rada i rješavanje specifičnih izazova

Nakon uspješne provedbe programa mentorstva i odobrenog produženja trajanja projekta do kraja 2021. godine, projekt će ponuditi još jedan krug događaja koji će usmjeriti MSP, HEI i kreatore politike uz mentorsko iskustvo. Za više informacija o projektu i nadolazećim događajima, posjetite našu web stranicu http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/knowing-ipr 

Projekt Knowing IPR Poticanje inovacija u Dunavskom regionu kroz inženjering znanja i upravljanje intelektualnim pravima sufinansiran je iz fondova Evropske unije ERDF, IPA, ENI.