Vijesti

Arhiva vijesti

KGF SERDA podržava proizvodne firme u Kantonu Sarajevo

Firma MBA-Centar je još jedan pozitivan primjer saradnje privrednog sektora i Kreditno-garantnog fonda SERDA. Firma je uz podršku KGF SERDA realizirala investiciju u ukupnom iznosu od 544.200 KM, i to za proširenje proizvodno-skladišnog objekta, te nabavku CNG vozila. Iz sredstava KGF SERDA finansiran je iznos od 500.000 KM.

KGF SERDA podržava proizvodne firme u Kantonu Sarajevo

Proširenje je bilo neophodno radi povećanja obima posla, sa posebnim akcentom na povećanje izvoznih mogućnosti firme, te proširenja direktnih kanala prodaje. Kao rezultat navedene investicije i planiranog proširenja poslovanja, proiciraju zapošljavanje novih 20 ljudi.

Iz MBA-Centra ističu da je projekat KGF SERDA, koje sprovodi Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, odličan način da se stimulišu proizvodne, izvoznoorijentirane firme, putem kreditnih sredstava koja su dostupna po izrazito niskim kamatnim stopama od 0,5%.

Preduzeće MBA Centar d.o.o. je formirano 1992. godine, sa osnovnom djelatnosti proizvodnja pekarskih, slastičarskih i pitarskih proizvoda, priprema sendviča, keteringa i restoranskih usluga. Od malog porodičnog biznisa izrasli su u kompaniju sa više od 150 zaposlenih i godišnjim prometom od preko šest miliona KM. Firma konstantno ulaže u razvoj poslovanja, nove tehnologije i proizvodne procese, edukaciju osoblja te odnos sa kupcima. Aktivno učestvuju na ino-sajmovima, a u planu im je i proširenje na strana tržišta. MBA-Centar, putem svoga koncepta „Slatko i slano“, objedinjuje pekarsku i restoransku ponudu jela, slastica i pita, sve na jednom mjestu, i to na šest različitih lokacija u Sarajevu.

Kreditno-garantni fond SERDA je finansijski instrument podrške razvoju i jačanju preduzeća, obrtnika, startup biznisa i poljoprivrednika na području Kantona Sarajevo u saradnji sa Union bankom d.d. Sarajevo, a sufinansiran je od Vlade Kantona Sarajevo. Do sada su podržana  73 privredna subjekta, kroz plasman od 12.406.000 KM.