Vijesti

Arhiva vijesti

KAIZEN trening za mentore iz Federacije BiH

U okviru regionalnog projekta “Jačanje i proširenje mentorske podrške za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu”, koji se uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA realizira u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, 04. oktobra 2023. godine u prostorijama SERDA-e održan je  trening iz oblasti KAIZEN. 

KAIZEN trening za mentore iz Federacije BiH thumb thumb

JICA eskpert Iwama Hideo predstavio je mentorima Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, REZ Zenica, Razvojne agencija Žepče, INTERA Tehnološkog parka Mostar, neke od osnovnih alata čijom primjenom je moguće poboljšati proizvodni sistem kompanije. Također, predstavljen je koncept 3M, koji uključuje tri važna faktora, Muda, Mura i Muri, u održavanju sigurnog i učinkovitog proizvodnog pogona. Bolje razumijevanje ovih načela može pomoći da se identificiraju potrebe i promijene procesi, što će doprinijeti unapređenju i daljem razvoju.  

Zahvaljujući iskustvima japanskih eksperata, dodatno se unaprijeđuju kapaciteti mentora u Federaciji BIH, a koji su na raspolaganju privrednim subjektima koji mogu dobiti besplatnu mentoring podršku kroz pozive koje objavljuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta,