Vijesti

Arhiva vijesti

Kada se hrana i šuma spoje: SReST i Danube Wood(s) Route stvaraju sinergiju

Projektni tim SReST-a učestvovao je 10. aprila 2025. godine na partnerskom sastanku projekta Danube Wood(s) Route, održanom u Sarajevu, u organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Tom prilikom predstavljen je projekat SReST – Društveno odgovorni slow food turizam u Dunavskoj regiji, s fokusom na rezultate koji mogu doprinijeti razvoju kulturno-prirodnih itinerera unutar inicijative Wood(s) Route.

Kada se hrana i šuma spoje: SReST i Danube Wood(s) Route stvaraju sinergiju thumb thumb

Kao ključni doprinos SReST-a, istaknut je dokument „Mapiranje potencijala za razvoj slow food turizma u Kantonu Sarajevo“, koji obuhvata područja Bjelašnice i Nišićke visoravni. Budući da su ta ista područja prepoznata i u strategiji Wood(s) Route projekta, time je potvrđena teritorijalna sinergija između oba koncepta. Pored toga, zajednički ih povezuje i slična razvojna filozofija – valorizacija lokalnih resursa, očuvanje prirodne i kulturne baštine, te uključivanje lokalne zajednice u kreiranje turističkih sadržaja.

Iako im se tematski okviri razlikuju - SReST stavlja naglasak na sporu hranu i agrobioraznolikost, dok se Wood(s) Route fokusira na šumske pejzaže i kulturne rute – njihovi ciljevi se međusobno nadopunjuju kroz stvaranje inovativnih i održivih turističkih sadržaja. Podaci iz SReST dokumenta o mapiranju potencijala koji obuhvataju 13 lokalnih slow food proizvoda, 19 potencijalnih turističkih proizvoda i mrežu od 72 stakeholdera, predstavljaju vrijedan temelj za dalji razvoj itinerera koji spajaju gastronomiju, prirodu i kulturu.

Obzirom da projekat Wood(s) Route predviđa razvoj turističkih itinerera koji uključuju agrošumske pejzaže, proizvođače i edukativne sadržaje kroz saradnju s lokalnim akterima, podaci iz SReST mapiranja mogu poslužiti i kao osnova za treninge i radionice s turističkim operaterima, vodičima i drugim stakeholderima u procesu razvoja Wood(s) Route itinerera.

Mogućnost sinergije ogleda se i kroz pilot aktivnost koju SERDA provodi u okviru SReST projekta – edukacija mladih osoba s invaliditetom za uključivanje u sektor slow food turizma. Ova aktivnost prepoznata je kao model koji se može prilagoditi i primijeniti unutar Wood(s) Route koncepta, posebno u dijelu edukacije i osnaživanja lokalnih zajednica. Također je istaknuta i mogućnost organizacije zajedničkih tzv. peer-review sastanaka, predviđenih u oba projekta, koji nude prostor za razmjenu znanja i usklađivanje narednih koraka.

Sastanak u Sarajevu potvrdio je da sinergija između SReST-a i Wood(s) Route-a nije samo idejna, već da proizilazi iz mogućnosti za provedbu konkretnih aktivnosti, te ostvarivanje zajedničkih rezultata i vrijednosti oba projekta. Rezultati i alati razvijeni kroz SReST mogu se primijeniti u daljoj implementaciji Wood(s) Route inicijative, čime se doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i širim prioritetima Interreg Danube programa – razvoju održivog turizma, jačanju transnacionalne saradnje i osnaživanju lokalnih zajednica.