Vijesti

Arhiva vijesti

Info sajam mladih u organizaciji inicijative mladih

Datum održavanja: 11.05.-13.05.2006.
Mjesto održavanja: Hotel „VITEZ“, Vitez

Cilj projekta:
1. Da se mladi prvenstveno maturanti informiraju o načinu i mogućnosti studiranja na bosanskohercegovačkim univerzitetima.
2. Razmjena informacija između privrednika i mladih o potrebama u kadru, koje dolaze sa budućim privrednim planovima.
3. Osnažiti programe stipendiranja.
4. Ukazati na prednosti koje nosi volonterski rad, kako mladim tako i privrednicima te rukovodećoj vlasti.
5. Uključiti mlade u rad NVO sektora.
6. Prezentirati postojeće NVO organizacije...

Ciljne grupe:
1. Svi mladi ljudi kantona 6. koji se žele informirati o mogućem upisu na fakultet, kao i dobivanja stipendija ili eventualnog zaposlenja.
2. Udruge privrednika ili samostalne firme koje žele proširiti vlastite kapacitete ulaganjem u mladi kvalitetno educiran radni kadar, kao i prezentirati sadašnju djelatnost.
3. Lokalne Omladinske organizavije koje će dobiti priliku za vlastitu prezentaciju s ciljem lobiranja i jačanja vlastitih kapaciteta...

Opis projekta:
Drugi po redu Info sajam mladih zamišljen je kao trodnevni radni skup gdje će, uz organizatora OICB, učešće uzeti i predstavnici sveučilišta, odnosno univerziteta iz BiH, udruge poslodavaca SBK-a, predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti, predstavnici domaćih i međunarodnih NVO-a, Vijeća učenika srednjih škola SBK-a, te OSCE koji je partner u organizaciji sajma.
Svi sudionici će imati priliku na direktan ili indirektan način predstaviti instituciju, odnosno organizaciju iz koje dolaze kao i inicijative odnosno projekte na kojima rade, putem promotivnih materijala na štandovima, te kratkih usmenih i audio vizualnih izlaganja.
Također će dati svoj dopinos u kreiranju zajedničke strategije, putem okruglih stolova, koja će se sprovoditi do kraja implementacije zadnje faze projekta, tačnije do marta/ožujka 2007.godine, a cilj je nadgledanje i poticaj kvalitetnijeg izvršavanja dogovorenih akcija koji će utjecati na veće zaposlenje, stipendiranje i edukaciju mladih od strane pojedinih učesnika sajma. Evaluacija istog planirana je za mart 2007.godine.