Vijesti

Arhiva vijesti

FT: Finansijski protekcionizam

Financial Times, između ostalog danas objavljuje i autorski članak poznatog finansijera Džordža Soroša koji samit G 20 opisuje kao događaj od "biti ili ne biti" značaja i kaže da bi njegova centralna tema trebalo da bude zaštita siromašnih zemalja na "periferiji" svjetskog finansijskog sistema.

Soroš piše da se aktuelna kriza razlikuje od svih drugih poslije Drugog svjetskog rata pošto su vlade bogatih zemalja bile prinuđene da bukvalno spasu finansijski sistem od kolapsa.

To su učinile faktičkom garancijom da neće dozvoliti propast više ijedne iole značajnije banke.

Međutim, nastavlja Soroš, vlade siromašnih zemalja nisu mogle da pruže slične garancije što je rezultiralo bjekstvom kapitala iz "perifernih u centralne bogate zemlje čije su vlade usput ohrabrivale takav egzodus.

"Posljedica toga su pad valuta i skok kamatnih stopa na periferiji zbog čega bi se moglo reči, piše Soroš, koji ovaj proces opisuje kao "finansijski protekcionizam".

Rješenje ove situacije, konstatuje Soroš, leži u Međunarodnom monetarnom fondu koji bi poslije samita trebalo da ima novi zadatak zaštite "perifernih zemalja" izdašnim kreditima pod veoma povoljnim uslovima.

Od ostalih tema, najveću pažnju privlači predstojeći samit Grupe 20 u Londonu za koji se tvrdi da je svojevrsni "biti ili ne biti" momenat za globalni finansijski sistem.

Financial Times piše da će samit, 2. aprila u istočnom Londonu, proći u znaku bijesa na bankare i talasu protesta širom grada čija bi kulminacija trebalo da budu četiri masovne šetnje iz četiri pravca na Centralnu banku u srcu finansijske četvrti Sitija.

Šetnje predstavljaju četiri "Jahača apokalipse" koji su za ovu priliku preimenovani u "rat, klimatski haos, finansijski zločini i beskučništvo".

List piše da su mjere obezbijeđenja već počele te da je policija poručila bankarima da se u danima pred samit oblače manje upadljivo pošto su organizatori protesta napravili transparente sa obješenim čovjekom u odjelu, a na anarhističkim internet sajtovima je pokrenuta kampanja pod naslovom "zapalite po jednog bankara".

( Izvor www.bbc.co.uk )