Vijesti

Arhiva vijesti

EU saopćila da bi mogla pozvati Tursku i Rusiju na razgovore o partnerstvu

Ministri vanjskih poslova EU saopćili su u ponedjeljak (23. februar) da bi Turska i Rusija mogle dobiti dozvolu za učešće na sastancima u sklopu planirane inicijative za Istočno partnerstvo. "Mi bismo Rusiji i Turskoj mogli ponuditi mogućnost da se u pojedinim slučajevima pridruže našim diskusijama, zavisno od teme," izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Briselu. Šef vanjske politike EU Javier Solana također je potvrdio tu odluku. Istočno partnerstvo usmjereno je na jačanje saradnje između EU i šest bivših sovjetskih republika -- Azerbejdžana, Armenije, Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Bjelorusije.
Između ostalih novosti od ponedjeljka, turski mediji navode kako je iz diplomatskih izvora rečeno da su Ankara i Vašington službeno otpočeli preliminarne pregovore o uslovima za povlačenje američkih trupa, oružja i logističke opreme iz Iraka preko Turske. Jordan i Kuvajt, prema izvještajima, predstavljaju alternativne pravce izlaska.
U međuvremenu, zajednički komandni centar koji su osnovali Turska, Irak i Sjedinjene Države u cilju borbe protiv terorističke Kurdistanske radničke partije (PKK), službeno je otpočeo s radom, izvještavaju u ponedjeljak turski mediji. Taj centar, sa sjedištem u gradu Erbilu, trebao bi obezbjediti sigurnost granice i sprječiti prekogranične napade PKK na Tursku.
( izvor setimes.com)