Vijesti

Arhiva vijesti

EU pomaže zemljama istočne Evrope

Brisel – “Istočnoevropskim zemljama pogođenima usporavanjem privrednih aktivnosti u svijetu, Evropska unija pomaže svim raspoloživim sredstvima”, izjavio je početkom sedmice komesar EU za ekonomiju i monetarna pitanja, Joakim Almunia, pozivajući istovremeno privatne ulagače da i sami “hrabrije pojačaju vlastite investicije u toj regiji”.
Almunia je to izjavio odgovarjaući na pitanja novinara o mogućem “spasonosnom paketu za istočnoevropske zemlje”, čije bi se banke već uskoro mogle suočiti s nemogućnošću naplate svojih potraživanja po odobrenim kreditima zbog snažnih oscilacija lokalnih valuta, sve veće nezaposlenosti i ozbiljnog usporavanja privrednih aktivnosti.
"Mi privredu istočne Evrope podržavamo svim instrumentima koji nam u EU stoje na raspolaganju, kao što su strukturalni i kohezioni fondovi, kreditne aktivnosti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ali i privatni sektor bi trebao pojačati vlastita ulaganja", rekao je Almunia na konferenciji za novinare u Briselu.
Austrija, čije su banke u regiji istočne Evrope plasirale zajmove u ukupnoj vrijednosti od oko 70 posto BDP-a ove zemlje, prva je među članicama EU koja je zatražila “koordinisanu akciju” za pomoć bankarskom sektoru u toj regiji.
Almunia je, međutim, mišljenja da gubici zapadnoevropskih banaka koje imaju ogranke u istočnoevropskim zemljama, nisu rezultat njihovih ulaganja u privredu istočne Evrope, već su posljedica nekontrolisanog širenja bankarskih aktivnosti. Zato će i pomoć zapadnih vlada za te zapadnoevropske banke koje imaju podružnice u istočnoj Evropi biti samo jednim svojim dijelom upotrijebljena za osiguravanje normalnog poslovanja tih podružnica, a veći dio pomoći će biti usmjeren ka održavanju ili podsticanju privredne proizvodnje kako bi se zaustavila otpuštanja s posla, rekao je evropski komesar.
"Siguran sam da one vlade koje su odlučile na temelju smjernica Evropske komisije dokapitalizovati banke, razmišljaju i o dokapitalizaciji onih banaka koje su ulagale u zemlje istočne i srednje Evrope. Od takve će dokapitalizacije koristi imati i podružnice tih banaka u navedenim zemljama", izjavio je evropski komesar Joakim Almunia.
Samo dva dana nakon ove izjave, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić, izjavio je za domaće medije da Bosna i Hercegovina “neće dobiti nijednu marku evropske pomoći namijenjene ublažavanju posljedica globalne ekonomske krize”. A kao glavni razlog naveo je “lošu zastupljenost BiH u Briselu”.