Vijesti

Arhiva vijesti

EU obnovila Centar za edukaciju spasilačkih timova pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo

U Sarajevu je danas otvoren Centar za edukaciju Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  - Stup, koji će koristiti za edukacije lokalnih i drugih spasilačkih timova u oblasti zaštite i spašavanja u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda i vanrednih interventnih situacija.

EU obnovila Centar za edukaciju spasilačkih timova pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb

Obnovu Centra finansirala je Evropska unija kroz projekat „Povećanje otpornosti zajednica za prevenciju i upravljanje rizicima – RESCOMM“. Projektom je podržana obnova ukupno tri trening centra za spasilačke službe, dva u Bosni i Hercegovini i jedan u Crnoj Gori, kao i nabavka specijalizirane spasilačke opreme, te je obučeno ukupno 80 pripadnika spasilačkih službi za spašavanje na brzim vodama – RESCUE 3 i pružanje prve pomoći u vanbolničkim uslovima. Nabavljeno je i vatrogasno vozilo za šumske požare, te su izrađene smjernice za zajedničke intervencije u slučaju katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama, koje će unaprijediti saradnju i definisati operativne postupke u slučaju većih katastrofa, sa fokusom na rizik od požara.

Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, istakao je da će Evropska unija nastaviti podržavati aktivnosti usmjerene ka izgradnji i očuvanju dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine sa zemljama u regionu kroz projekte prekogranične saradnje, kao i aktivnosti koje su usmjerene ka sprječavanju negativnih posljedica elementarnih i drugih nepogoda i spašavanju ljudskih života.

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, posebno je naglasio važnost jačanja kapaciteta spasilačkih službi kroz konstantne obuke u skladu sa normativima Evropske unije, obzirom da je Bosna i Hercegovina odnedavno pristupila Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije. Fondovi Evropske unije u tom kontekstu imaju posebnu važnost.

Projekat „RESCOMM“ realizuje se u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina i traje do kraja jula 2024.god., a implementiraju ga Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u partnerstvu sa Opštinom Danilovgrad i Ministarstvom unutrašnjih poslova - Direktorat za zaštitu i spašavanje Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta je 557.900 eura. Evropska unija je obezbijedila 467.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri. Cilj projekta je poboljšanje prevencije i upravljanja rizicima i ublažavanje/prilagodba klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kroz specifični cilj projekta, tj. jačanje kapaciteta spasilačkih službi u prevenciji, pripravnosti i reagovanju u hitnim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.