Grupacije za zaštitu okoliša pozvale su na uvođenje obveznog isticanja razine sadržaja žive u proizvodnim deklaracijama za ribu i riblje proizvode, ustvrdivši kako zbog kontaminacije živom jesti ribu može biti opasno, prenose europski mediji.
"Predložena EU regulativa koju trenutno razmatra Europski parlament trebala bi sadržavati savjete za ciljane skupine podložne štetnom utjecaju sadržaja žive u ribi i ribljim proizvodima", stoji u njihovom zajedničkom izvješću.
Tu je inicijativu podržao i Europski ured za okoliš (EEB), koji je ustvrdio kako bi obilježavanje određenih ribljih proizvoda trebalo biti uvedeno bez odgode.
"Vlade bi se već idući tjedan na UN-ovoj konvenciji u Nairobiju trebale složiti oko pokretanja Međunarodnog pregovaračkog povjerenstva (INC) koje bi što hitnije započelo s radom na globalnom sporazumu o živi", kazala je Elena Lymberidi, koordinatorica te EEB-ove kampanje.
Europska je komisija priopćila kako bi radi zaštite potrošača od rizika unošenja žive u organizam sve zemlje članice trebale dobiti sve relevantne informacije kako bi mogle sastaviti savjete za svoje potrošače koji, kako tvrdi Komisija, imaju pravo na konkretne informacije kad je god to moguće.
Komisija je poseban naglasak stavila na trudnice ili dojilje koje ne bi smjele tjedno jesti više od jedne porcije velikih predatorskih riba kao što su sabljarka, morski pas, marlin i štuka. Povrh toga, roditelji se upozoravaju da mala djeca ne bi smjela jesti tunu više nego dvaput tjedno.
Tolika opasnost od konzumiranja ribe proizlazi iz visoke razine izloženosti morske ribe kontaminaciji živom, ističu ekolozi u svojem izvješću.
Jedno izvješće američke agencije za zaštitu okoliša USEA pokazalo je da konzumacija ribe predstavlja daleko najznačajniji izvor izloženosti živi kroz prehranu. "Zagađenost živom ribe i sisavaca predstavlja globalni problem zaštite javnog zdravlja", kaže Michael Bender, koautor izvješća.
Studija je nakon provedenih analiza pokazala da su prihvatljive razine izloženosti metilživi premašene u svim zemljama i područjima, često za vrlo široku marginu.
Izvješće nadalje naglašava da je rizik veći za one populacije s višom konzumacijom ribe po glavi stanovnika.
( HINA)