Vijesti

Arhiva vijesti

EFSE Poduzetnička Akademija sa 10.000 eura podržala šest malih biznisa

22 poduzetnika iz inkubatora Fondacije Mozaik i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA danas su na EFSE turniru u poduzetništvu u organizaciji EFSE Poduzetničke Akademije predstavili svoje biznis ideje. Cilj je bio osvajanje novčane nagrade namijenjene daljnjem razvoju njihovih biznisa.

EFSE Poduzetnička Akademija sa 10.000 eura podržala šest malih biznisa

Najperspektivniji među njima Bilje i Ljekobilje, Axis, Dawood, Greens, Agro Revolucija i Freya design dobili su najveću novčanu nagradu u iznosu do 10.000 eura. 

Nagrade za poslovnu akceleraciju u iznosu od 6.000 eura dobili su Tree D One, Igraj, ući rasti i Fedback​, nagrada za ženu poduzetnicu pripala je biznisu Super žena, nagradu za inovativnost u poslovanju dobio je Farmer.ba i Hurma Hanuma a nagradu za društveni impakt obili su Novi Semafor i Urbani Krovovi.

Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH kazao je da je ovo jedan vrlo inovativan događaj koji se programski podudara sa aktivnostima Ministarstva.

"Mi smo jako ponosni jer smo dio jedne ovakve manifestacije koja u cilju ima stvaranja povoljnijeg poduzetničkog ambijenta, prvenstveno za mlade poduzetnike, njihovo stimulisanje i ohrabrivanje da uđu u biznis i budu podržani od strane države tačnije našeg ministarstva ali i putem dodatnih sredstava koji se finasiraju iz raznih fondova kao što je ovaj", rekao je Zukić.

Dodao je da mlade ljude možmo ohrabriti da se upuštaju u poduzetništvo samo kroz jasnu komunikaciju o tome kako i na koji način se može pokrenuti biznis i da je neophodno stvoriti jedan ekosistem koji obezbjeđuje uspješnu registraciju poslovanja i podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, ali da je neophodno i putem obrazovnih institucija razvijati ovaj sektor.

Istakao je još da Ministarstvo dodjeljuje grantove mladim osobama u dva segmenta te da je u 2018. godini dodijelilo pet miliona KM u okviru deset projekata i pet do šest miliona KM kredita za mlade pod vrlo povoljnim uslovima. Također su izdvojili velika sredstva za poslovne zone kao poseban vid poslovne infrastrukture koja olakšava ulaganje.

Elvira Lefting, direktorica Finance in Motion i investicijski savjetnik EFSE Fonda kazala je da turnir kao što je ovaj ukazuje da postoji jako puno poduzenih ljudi koji samo trebaju određenu podršku.

"Ovi mladi poduzetnici trebaju podršku bilo da je ona finansijska ili neka druga  kako bi ostvarili izuzetne rezultate. Mi kao organizacija smo jako ponosni što ovdje vidimo da saradnjom i radom se mogu postići vrhunski rezultati", rekla je Lefting.

Kazala je i to da je pružanje podrške razvoju biznisa  težak zadatak. Dodala je da na ovom segment treba da radi cijelo društvo. Vlada treba da uspostavi određene poticaje za nove poduzetnike i na taj način će nagraditi i podržati one koji na sebe preuzimaju rizik kada ulaze u biznis, jer to je zapravo temelj modernog društva.

EFSE je nešto što odražava i strukturu njihovog fonda, kazala je Lefting, pojasnivši kako na jednom mjestu tako okupljaju javne i private investitore, zatim pomažu bankama da finansiraju MSP, tu su još i predstavnici vlade koji daju svoju pomoć i oni na taj način njeguju i unaprjeđuju malo i srednje poduzetništvo u Jugoistočnoj Evropi.

Guverner Centralne banke u BiH, Senad Softić rekao je da današnja manifestacija potvrđuje činjenicu da imamo poduzetnike čije ideje, tj. planovi i biznisi zavrjeđuju našu pažnju.

"Ovi biznisi imaju svoju svrhu u društvu i opravdanje na tržištu i svi oni koji mogu da utiču na poslovni ambijent naše zemlje trebaju da daju svoj doprinos kako bi taj ambijent učinili povoljnijim i perspektivnijim za širenje i razvoj. Neophodno je da se našim poduzetnicima bilo da su startupi ili već djeluju, obezbijede uslovi da što brže i lakše pokrenu svoj biznis, a ono što je najvažnije da ga očuvaju i održe u budućnosti", rekao je Softić.

Kazao je i da treba ohrabrivati poduzetnike da svoje ideje što kvalitetnije prezentiraju na našem tržištu, jer na taj način će isti biti prepoznati i dobit će povoljnije uslove za finansiranje kod lokalnih banaka. Banke raspolažu sa likvidnim sredstvima i siguran je kako kaže, da se ona usmjeravaju u prave svrhe.

Aldin Drnda ispred društvenog biznisa Greens, koji je bio jedan od učesnika ovog turnira kazao je da je ovo jako dobra prilika da se prezentiraju ideje i planovi koji će tržitu donjeti prosperitet a njima sredstva za nastavak ili pokretanje biznisa.

"Ovaj turnir je jedan od osnova da bi se krenulo dalje, jer uz pomoću ovih sredstava finansira se naš dalji razvoj. Mi smo u saradnji sa fondacijom Mozaik organizirali društveno preduzeće Greens koje vrši prodaju i proizvodnju mikro začinskog povrća i bilja. Za sada imamo veliku podršku od strane Mozaika a nadamo se da će i drugi to prepoznati i dati nam vjetar u leđa da u narednoj godini i dalje razvijamo naš posao", rekao je Drnda.

Ovim projektom EFSE Poduzetnička Akademija imala je za cilj ohrabriti i ojačati male poduzetnike, omogućiti im pristup finansiranju te na taj način unaprijediti poduzetničku klimu u BiH.

Događaju, koji je održan u sarajevskoj Vijećnici, prisustvovali su predstavnici finansijskog sektora, diplomatskog kora, različitih nivoa vlasti u BiH, poslovnog sektora iz zemlje i regiona te mnogobrojni partneri EFSE-a.