Vijesti

Arhiva vijesti

Edukacija o javnim nabavkama inovacija za mala i srednja preduzeća

SERDA organizovala 27.02.2024. edukaciju za mala i srednja preduzeća i početnike u biznisu o javnim nabavkama inovacija. 

Edukacija o javnim nabavkama inovacija za mala i srednja preduzeća

Edukacija je dio aktivnosti u okviru projekta P5 Innobroker – kojima se nastoji okupiti ugovorne organe i inovativne kompanije te potaknuti ih na javne nabavke inovacija. Inovacije su ključne za ostvarivanje održivog rasta i radnih mjesta Umjesto kupovanja 'gotovih' rješenja dostupnih na tržištu, Ugovorni organ djeluje kao pionir u lansiranju novih inovativnih rješenja na tržište.

Predavači su bosanskohercegovačke poduzetnike upoznali da se i putem javnih  nabavki mogu se nabavljati inovacije i inovativna rješenja. Nabava inovacija odnosi se na proces nabave koji može uključivati kupnju procesa inovacije (pretkomercijalna nabava) ili kupnju rezultata inovacije (nabava inovacija). Prilikom kupnje inovacijskog procesa kupac naručuje istraživanje i razvoj novih inovativnih rješenja prije nego što ona budu dostupna (komercijalno) na tržištu, prema njegovim potrebama. Riječ je o proizvodima, uslugama i procesima koji još ne postoje i potrebno ih je iznova razvijati. Dok se kupnja rezultata inovacije odnosi na proizvode ili usluge koji već postoje, spremni su za tržište i već su dostupni u maloj, nekomercijalnoj mjeri.

Malim i srednjim preduzećima pokazani su primjeri dobre prakse iz EU te su upoznati s osnovnim aspektima javne nabave inovacija te kroz praktičan primjer prikaza pripremu postupka javne nabave.