Vijesti

Arhiva vijesti

Edukacija o alatima i potrebnim vještinama za pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima za profesore 16 srednjih škola u KS

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u periodu od 20. do 24. novembra organizuje edukaciju o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima za profesore 16 srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Na ovaj način se implementira projekt pod nazivom “Jačanje ljudskih kapaciteta, kroz edukaciju na razumijevanju Evropske unije i njenih fondova, te pristupa bespovratnim sredstvima EU, radnika obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevo“, u koji je uključeno i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Ovoj današnjoj radionici prisustvovao je i resorni ministar Elvir Kazazović, koji je istakao da je potrebno da se kadrovi stručno osposobe kako bi mogli učestvovati u izradi i uspješno aplicirati na EU projekte.

“Neophodno je posvetiti se ovom poslu. U Kantonu Sarajevo već postoje ljudi koji vrlo dobro znaju kako se pristupa EU fondovima, te se nadam se da ćete određene projekte moći realizovati i sa susjednim zemljama”, istakao je ministar Kazazović.

Potcrtao je da su učesnike edukacije odabrale škole, jer su ih smatrali najboljim kadrovima.

Kako je najavljeno, ovu edukaciju će proći po jedan predstavnik osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

“Već postoje dvije škole koje su dobile po dva projekta iz ERASMUS-a. Škole mogu na određene projekte aplicirati i zajedno sa univerzitetima ili ih predložiti i ambasadama”, pojasnila je pomoćnica ministra za informatizaciju Azemina Njuhović.

U edukaciji su učestvovali predstavnici Prve, Druge, Treće, Četvrte i Pete gimnazije, gimnazija Dobrinja i Obala, te Srednje medicinske škole (Bjelave), Srednje zubotehničke škole, Srednje mašinske tehničke škole, Srednje škole za saobraćaj i komunikacije, Željezničkog školskog centra, Srednje građevinsko-geodetske škole, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, kao i Srednje ugostiteljsko-turističke škole.