Vijesti

Arhiva vijesti

Dvodnevna edukacija o temi „Podrška razvoju poduzetnickih i industrijskih zona u Sarajevskoj regiji”

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Deutsche GesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (Njemacko društvo za internacionalnu saradnju) GIZ pokrenula je aktivnosti s ciljem jacanja kapaciteta lokalnih zajednica i institucija u oblasti razvoja poslovne infrastrukture. Radi se o programu edukacija koji obuhvata cetiri modula. Edukacija u okviru prvog modula je završena danas, a obuhvatila je teme :Uvod u uspostavu industrijskih/poslovnih zona, Osnivanje, uspostava i faze razvoja industrijskih/poslovnih zona.
U narednom periodu bice organizrane edukacije u okviru preostala tri modula. Predvidene teme su u okviru Modula 2:Finansiranje, održavanje i mjerenje uspješnosti poslovanja industrijske/poslovne zone; Investicije i operativni troškovi, prihodi, rashodi i održivost industrijskih/poslovnih zona;Modula 3: Upravljanje poslovnom zonom i modeli raspolaganja nekretninama;Oblikovanje parcela u poslovnoj zoni i konverzija brownfield-zona u cilju razvoja poslovne infrastrukture; Modul 4:Važnost marketinškog pristupa u promociji poslovne zone i privlacenju investicija, Marketing plan industrijskih/poslovnih zona
Nakon završetka edukacija predvidena je i studijska posjeta industrijskim/poslovnim zonama u Hrvatskoj.
Naime, poslovne/industrijske zone su prepoznate kao dobra praksa u Evropskoj uniji i susjednim državama kao instrument privlacenja stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, stoga je SERDA u saradnji sa partnerima I u ovoj godini pokrenula aktivnosti na jacanju kapaciteta lokalnih zajednica i institucija u oblasti razvoja poslovne infrastructure.
Inace, SERDA je u proteklim godinama realizirala brojne aktivnosti u oblasti industrijskih zona. Tako je u 2006. godini uradena Studija "Industrijske zone Sarajevske makroregije" , a tokom 2008. – 2010. godine SERDA je koordinirala u aktivnostima s ciljem razvoja industrijskih zona u opcinama Ilidža i Vogošca.