Vijesti

Arhiva vijesti

Drugi sastanak projektnih partnera u okviru projekta finMED održan u Italiji

Regija Sardinija je bila domaćin drugog sastanka Projektnih partnera koji je održan u Kaljariju, Italija, 27. i 28. septembra 2018.godine. U suradnji s Upravom za financijske resurse i imovinu Regije Pijemonte razgovarano je o raznim aktivnostima ovog dugoročnog projekta koji uključuje proučavanje, testiranje, prijenos i kapitalizaciju alata i rješenja za financiranje inovacija u zelenim sektorima.

Drugi sastanak projektnih partnera u okviru projekta finMED održan u Italiji thumb

Osim umrežavanja, sastanak je imao za cilj podijeliti status provedbe tekućih aktivnosti, predočiti dokumente i rezultate koji su već završen, te pripremiti plan rada za naredni period.

Glavni napori konzorcija su zapravo usmjereni na proučavanje aktivnosti s ciljem povećanja razumijevanja i poznavanja mehanizama i rješenja za financiranje inovacija u zelenim sektorima od strane javnih i privatnih aktera. Projekt je već objavio opsežno izvješće o postojećim instrumentima i mehanizmima za financiranje inovacija u zelenim sektorima u Europi i finMED području (nacionalnoj i regionalnoj razini). Također su prikupljena zanimljiva iskustva o korištenju financijskih instrumenata od strane javnih vlasti u partnerskim regijama.

Glavno pitanje rasprave bilo je kako bolje oblikovati projektne aktivnosti, a kako bi se odgovorilo na potrebe kompanija, posebno malih i srednjih poduzeća (jedna od središnjih ciljnih skupina projekta) te im pružiti podršku u pristupu privatnim sredstvima na tržištu, uzimajući u obzir specifičnosti zelenih sektora.