Vijesti

Arhiva vijesti

CSSC LAB - srednjeročna konferencija pokazala potencijal CSSC rješenja za općine

U okviru projekta CSSC Lab 02. februara 2022.godine održama je srednjoročna konferencija.U okviru projekta CSSC Lab 02. februara 2022.godine održama je srednjoročna konferencija.

CSSC LAB - srednjeročna konferencija pokazala potencijal CSSC rješenja za općine

Konferenciji je prisustvovalo blizu šezdeset sudionika iz 11 zemalja, predstavnika energetskih agencija i univerziteta, općina, konsultantskih firmii nevladinih organizacija u Dunavskoj regiji.

Nakon uvoda glavnog voditelja projekta Marka Čavara iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u Hrvatskoj, predstavljeni su demo centri, koji se nalaze u Zagrebačkoj županiji(Hrvatska), Stegersbach (Austrija), Občina Destrnik (Slovenija) i Varna(Bugarska) i u kojima se primjenjuje niz CSSC rješenja. Sudionicima su predstavljene njihove glavne karakteristike i aktivnosti.

Ovom prilikom prikazana je izložba dobrih praksi CSSC-a s primjerima iz cijelog Podunavlja, kao što su npr. transformacija društvene zgrade u nZEB, Alba Iulia (Rumunijaa) i sistem skladištenja energije u Planá nad Lužnicí (Češka Republika).

Tokom konferencije, Tiberiu Toma iz Agencije za lokalnu energiju Alba (ALEA) u Rumuniji iznio je neke značajke u procesu regionalnog akcijskog planiranja u projektnoj regiji. Nakon toga, sudionici konferencije podijelili su se u odvojene sesije i raspravljali o 1. procesu regionalnog akcijskog planiranja, 2. uspješnoj priči o uključivanju ključnih aktera, 3. uspješnoj priči o implementaciji CSSC-a.

Na kraju, tehničke i finansijske module projekta iznio je Roman Kekec iz Lokalne energetske agencije Spodnje Podravje (LEASP) u Sloveniji.

Snimka srednjeročne konferencije može se pogledati  na YouTubeu ( Interreg Danube CSSC Lab Midterm Conference - YouTube)