Vijesti

Arhiva vijesti

Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac

KROMPIR U SKLADIŠTU
Centar za unapređenje poljorivrede Sokolac je, na površini od 15 hektara, proizveo 280 tona sjemenskog krompira kategorija: super elita, elita i original. Sorte su: dezire, jerla, ostara i planinka.
- Postigli smo prinose od približno 19 tona po hektaru, što je za sjemensku proizvodnju sasvim zadovoljavajuće. Odličan je i kvalitet, kaže Zoran Vuković, direktor sokolačkog Centra za unapređenje poljoprivrede.
Sav proizvedeni krompir smješten je u vlastito skladište i čeka kupca.
Manji dio, do 25%, prodavaće se odmah kao krompir za jelo i to po cijeni od 60 feninga za kilogram, a ostalo je sjemenski krompir, čija će prodaja početi u januaru i trajaće do početka sadnje.
Treba istaći da je Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac jedini proizvođač bezvirusnog sjemena krompira na bazi kulture meristema u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja počinje u laboratoriji, od mikroskopa i ćelije, preko hranjivih podloga, staklenika i mrežanika do - njive. Tako se dolazi do finalnog proizvoda: bezvirusnog sjemenskog krompira kategorije elita. Stoga se ovdje određeni poslovi obavljaju i tokom zime, kada se u staklenike iznose inicijalne biljke i proizvode mini gomolji.
Radi se, dakle, o specifičnoj vrsti proizvodnje uz primjenu naučnih metoda. Međutim, sokolački centar suočava se sa valikim problemima u poslovanju.
- Ova proizvidnja trebalo bi da bude stimulisana od strane države, koja u ukupnom kapitalu našeg centra učestvuje sa 65%. Najveći problem s kojim se trenutno suočavamo su dugovi prema radnicima za neisplaćene plate. Tražimo način da se taj problem riješi kako ne bi došlo do pokretanja stečajnog postupka, ističe direktor Vuković.
On dodaje da je u toku proces privatizacije Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac, i to po posebnom programu za strateška preduzeća.
- Nadamo se da će se pojaviti strateški partner iz inostranstva koji se bavi sličnom ili istom vrstom djelatnosti, te da će ulaganjem svježeg kapitala doći do povećanja proizvodnje i proširenja djelatnosti, kako bi se stvorili uslovi za pozitivno poslovanje na tržišnim principima, kaže direktor Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac Zoran Vuković.