Vijesti

Arhiva vijesti

Brisel:U toku razgovori Jandroković-Žbogar-Rehn

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn i hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, započeli su u utorak prijepodne u sjedištu Evropske komisije u Briselu novi krug razgovora o okviru u kojem bi djelovala posrednička skupina za rješavanje graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.

"Sastanak je u toku", potvrdila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy. Ministri su pri dolasku u sjedište Komisije izbjegli novinare.

Riječ je o nastavku razgovora započetih prošloga utorka, nakon što su obje zemlje prihvatile inicijativu povjerenika Rehna da se u rješavanje otvorenog graničnog pitanja, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Ahtisaarija.

Prvi sastanak je završio jedinim zaključkom da će se razgovori nastaviti.

Evropska komisija nastoji približiti stajališta dviju zemalja glede mandata ili uvjeta pod kojima bi djelovala posrednička skupina, prenijela je Hina.

Hrvatska drži da posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, te u oblikovanju prijedloga rješavanja ostalih pitanja, poput režima plovidbe ili ribolova. Hrvatska također očekuje trenutačnu deblokadu pregovora.

Slovenija traži da posrednička skupina odredi graničnu crtu, polazeći od stanja zatečena 25. juna 1991., na dan proglašenja neovisnosti dviju zemalja, da se odlučuje o cjelokupnoj morskoj i kopnenoj granici i da se poštuje načelo pravičnosti.
( Fena )