Vijesti

Arhiva vijesti

ADRION tematski klaster "Održivi turizam i razvoj destinacije u jadransko-jonskim područjima”

Koncept „održivosti“ ušao je u svakodnevni život naših europskih i međunarodnih društava, kao ključ za razumijevanje ekonomskog, ekološkog i društvenog razvoja kao trajanog i respektabilnog za resurse.

ADRION tematski klaster "Održivi turizam i razvoj destinacije u jadransko-jonskim područjima”

Transformacija koncepta u praksi se stalno razvija i zahtijeva više mogućnosti za dijalog irazmjenu, tako da održive prakse postanu operativne i strateški dio ruralnih oblasti, posebno za turizam i srodne proizvodne i kreativne aktivnosti. ADRION tematski klaster bavi se promocijom i unaprjeđenjem udaljenih turističkih destinacija i tematskim događajima želi stvoriti prostor,  kroz koji se razmjenjuju teme i dobre prakse vezane za održivost i teritorijalnu otpornost implementirajući sinergiju sa novimmeđunarodni  takmacima. Dvadesetog oktobra 2022.godine u Materi u Italiji organiziran je makroregionalni događaj u okviru ADRION tematskog klastera pod nazivom  „Održivi turizam i razvoj destinacije u jadransko-jonskim područjima”. Organizacija događaja bila je pod okriljem INTERREG ADRION projekta WOOL, uz domaćina Polo Tecnologico Alto Adriatico Andrea Galvani of Pordenone i  suorganizatore Privrednu komoru Basilicata regije i Zajednički sekreterijat INTERREG ADRION programa. Događaj je bio fokusiran na glavne koncepte održivog razvoja s konkretnim primjerima lokalnih strategija i planova za održivi razvoj; zatim na teritorijalne i međunarodne dobre prakse za implementaciju; kao i na održivi pristup na određenim teritorijama, posebno ruralnim planinskim područjima.

Govornici na ovom događaju bili su i predstavnici iz Bosne i Hercegovine. Amela Ikić Suljagić, program menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, govorila je o rezultatima analiza provedenih u BiH u okviru projekta WOOL  te valorizaciji vune u kontekstu turizma u Bosni i Hercegovini. Lejla Radončić, direktorica organizacije BHCRAFTS, govorila  o tome kako  ova organizacija promoviše kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine tako što koristi bosansku tradiciju u razvoju proizvoda od vune privlačnih modernom tržištu.