Vijesti

Arhiva vijesti

Euobserver:Delor pesimističan o budućnosti eurozone

Bivši predsjednik Evropske komisije Žak Delor je izrazio pesimizam o sposobnosti eurozone da preživi tekuću ekonomsku krizu.
U jednom intervjuu objavljenom u njemačkom ekonomskom mjesečnom glasilu Kapital, francuski političar je rekao: „Mogu jasno zamisliti da se pritisak jakih na slabe da sprovode bolju politiku ili da napuste monetarnu uniju povećava“.
On je rekao da, dok eurozona sa 16 nacija još uvijek nije dovoljno rascjepkana za ekonomsko upravljanje, a znajući da su ekonomske kulture između pojedinih zemalja veoma različite, mora biti više spremnosti za međusobnu komunikaciju.
„Ako osnovna ideja o neophodnosti prethodnih konsultovanja ne bude prihvaćena, onda sam ja pesimista po pitanju eura“, rekao je gospodin Delor.
On je istakao da je glavni zahtjev da „federalna“ Njemačka prihvati veći nivo saradnje.
Gospodin Delor koji je predsjedavao Evropskom komisijom od 1985. do 1995. godine, u periodu koji se često spominje kao period najjače evropske ekonomske integracije i vrhunac francusko-njemačke saradnje, nagovijestio je da su današnji odnosi između Pariza i Berlina pogoršani.
„Iskoreno govoreći, malo ili ništa se radi (u vezi ovog odnosa)“- rekao je, ciljajući na slabljenje uspomena na postratnu Evropu i indiferentno tretiranje svih dobrih pomaka koji su napravljeni.
On je također kritizirao način na koji Evropska unija u cjelini pristupa ekonomskoj krizi govoreći da ja bio zabrinut za nestanak njegove „političkog zaostavštine“, objašnjavajući to strahom da povratak protekcionističkim mjerama potkopava jedinstveno tržište.
Rekao je da Evropa reaguje „sporo i s naporom u područjima kao što su nova pravila u finansijskom nadzoru ili raščišćavanje bankarskog sektora“.
Gospodina Delora smatraju „ocem“ unutrašnjeg tržišta i monetarne unije. Njegovi komentari dolaze pred samit EU lidera, na kojem će se zemlje članice probati usaglasiti po pitanju fiansijske regulacije prije G20 samita u Londonu početkom aprila.
Samit EU počinje u četvrtak i vjerovatno će rezultirati dodatnim finansijskim sredstvima za zemlje članice EU koje su u nevolji a nisu članice eurozone, u vezi sa strhovima da kriza u Evropi nije nastala samo zbog pritiska na unutrašnje tržište nego i zbog nedostatka solidarnosti između EU nacija.
...