Vijesti

Arhiva vijesti

Edukacija pčelara

Tuesday, 25 November 2008

ImagePčelari Visokog, Breze, Ilijaša i Kaknja minule su sedmice imali zajedničku edukaciju koju je realizirao dr. veterinarskih nauka Nusret Sirčo.

"Pored serije bolesti koje napadaju pčele, jedna od onih koja pravi velike ekonomske štete je varova destruktor. Varova destruktor je i bila tema mog predavanja, kako se uspješno boriti protiv varove i kako imati zdravu, čistu pčelu koja je jedan od uslova za proizvodnju ekološki čistog meda. Želim svim počelarima zaželjeti ugodno prezimljavanje pčela i nadam se da su preduzeli potrebne mjere. Načini prirodne borbe protiv varove su garant da se može uspješno boriti protiv varove, ta sredstva ne onečišćuju med i oni su preduslov za proizvodnju ekološki čistog meda".

"Evidentno je da je nivo obrazovanja pčelara različit, stoga se ovome mora posvetiti više pažnje. Nadam se da će se na nivou Federacije za ove namjene naći sluha i da će nadležne institucije napraviti listing lijekova koji se mogu primjenjivati u pčelarstvu, ovo predavanje je moj skromni pokušaj tome".

"U Americi se zna koja je bakterija uzročnik nestanka pčela, ona je prenesena iz Australije, koja nije patogena, ali je kao takva postala patogena u Americi. Globalno zatopljavanje vjerovatno ima uticaja na pčelarstvo, moj način borbe je upotreba prirodnih sredstava, koje prvo štite zdravlje pčelara. Ova godina je bila katastrofalna u proizvodnji meda, postojali su uslovi da se proglasi elementarna nepogoda, ali to nije učinjeno".


Mehmed Smajlović, predsjednik ilijaškog UG pčelara "Maja":

"Već treću godinu ove aktivnosti provodimo planski s Udruženjem pčelara "Behar", "Maja" i "Medna" Breza. Jedini način da se predstavimo javnosti jeste planski, i na osnovu ovoga možemo riješiti određene probleme u pčelarstvu, a ima ih mnogo. Mi se želimo baviti preventivom, a ne posljedicama. Edikacija je jako bitna u ovoj oblasti".

"I prije nas i poslije nas bilo je i bit će bolesti, to je jednostavno tako. Vremenske prilike u svijetu znatno utiču i na nas, ove godine imamo znatno manje rezultate, ali pčelari ne smiju posustati, oni se moraju boriti da sačuvaju blago koje imaju, nadamo se da će sljedeća godina biti mnogo bolja. Još uvijek nemamo organizovan pristup ovoj problematici, naš cilje je da kroz projekt brendiranja, kontrole i prezentacije, ovu branšu podignemo na veći nivo".

(Magazin plus)