Vijesti

Arhiva vijesti

Crnogorski kandidatski status na čekanju

Crnogorska aplikacija za članstvo u Europskoj uniji, koju je premijer te zemlje Milo Đukanović službeno predao sredinom prosinca francuskom predsjedniku i tadašnjem predsjedatelju Europskog vijeća, Nicolasu Sarkozyju, blokirana je u Vijeću EU i prije nego što je Komisija dala svoje mišljenje o pripremljenosti te zemlje na političkom, pravosudnom i tehničkom planu, objavila je u srijedu, 18. februara, Agence Europe sa sjedištem u Bruxellesu.
Nekoliko zemalja članica unutar radne skupine za proširenje - Nizozemska, Njemačka, Španjolska, Francuska i Belgija - protive se ubrzanju rasprave o crnogorskoj aplikaciji uz obrazloženje da “za takve korake Vijeća ima još vremena”.
"Prije nego što se bude ozbiljno razmatrao njezin zahtjev, smatramo da Crna Gora ima još posla, kao što je uostalom rečeno i u posljednjem redovitom izvješću Europske komisije o napretku", izjavio je za Agence Europe neimenovani diplomat u sjedištu Vijeća.
Uobičajeno je da se kandidature zemalja budućih članica EU prvo razmatraju na Vijeću ministara, koje nakon toga poziva Europsku komisiju da pripremi svoje stručno mišljenje o kandidatu, što je proces koji traje u prosjeku oko godinu dana. Nakon što dobije stručno mišljenje Europske komisije, Vijeće tada otvara političku raspravu o tome da li zemlji-aplikantu treba dati status kandidata.
Češko predsjedništvo EU, koje je među svoje prioritete uvrstilo i nastavak europske integracije zemalja zapadnog Balkana, od početka godine traži da se Crna Gora uvrsti u dnevni red Vijeća, ali nekoliko najutjecajnijih zemalja članica se tome za sada protivi, piše Agence Europe.
Europska komisija, koja zagovara “pragmatični pristup prema svakoj zemlji i svačijoj aplikaciji”, nije zadovoljna takvim postupcima Vijeća, piše agencija.
“Aplikacija Crne Gore je uredno predate i uobičajeni naredni korak je da Vijeće službeno pozove Komisiju kako bi se pripremilo stručno mišljenje o aplikantu", izjavio je neimenovani dužnosnik Komisije za Agence Europe. Isti izvor je naglasio "tehničku prirodu” takve odluke, imajući u vidu da bi politička rasprava uslijedila tek nakon što bi Komisija pripremila stručno mišljenje o spremnosti Crne Gore za preuzimanje obaveza iz kandidatskog statusa.
(reci.ba glasnik)