Odgovorne inovacije brinu o budućnosti kroz upravljanje inovacijama u sadašnjosti

Svijest o odgovornim inovacijama raste i postaje sve jača u cijelom svijetu. Unatoč tome, još uvijek postoje velike praznine između teorije i postojećih reformi s jedne strane te dubinske analize, obuke i implementacije u različitim okruženjima (akademskim i poslovnim) o odgovornim inovacijama. I pored toga postaje sve očiglednije da se buduće generacije oslanjaju na naše odluke i korake koji su usmjereni prema odgovornim istraživanjima i inovacijama.

 

Konzorcij partnera D-STIR projekta (Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehničkih integracija) se sastao na trodnevnoj radionici za jačanje kapaciteta i 3. transnacionalnom projektnom događaju u Segedinu u Mađarskoj. Intenzivni i naporni radni dani bili su od velike važnosti jer smo upoznali kreatora STIR metodologije i vanjskog stručnjaka mađarskog partnera Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost- FHRIA, prof. dr. Erik Fishera s Državnog sveučilišta Arizona.

 

Mađarski partneri Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost, Regionalna vlada okruga Csongrád I ELI-HU istraživanje i razvoj bili su domaćini sastanka koji je održan od 17. do 19. jula 2017. godine. Sastanak je uključivao i sudjelovanje humanista iz svih partnerskih zemalja. Svi su partneri sudjelovali na sastanku i radionicama kako bi se pripremili za primjenu STIR metode na našim teritorijima - akademskim i poslovnim okruženjima.

 

Naš vanjski stručnjak, Erik Fisher je izjavio: "Ova intenzivna radionica pridonijela je cilju mapiranja i sistematizacije interdisciplinarnih faktora (društvenih, okolišnih, poslovnih i akademskih). Partneri su sada upoznati s alatima za poticanje odgovornog djelovanja i razmišljanja u procesu inovacija u akademskoj zajednici i poslovnom okruženju.To će dovesti do boljih odluka, veće učinkovitosti, produktivnosti i dugoročnog razmišljanja ".

 

Sadržaj radionice za jačanje kapaciteta bio je izuzetno intenzivan i usredotočen na nova znanja, iskustva, načela i pristupe kako bi postigli najbolje rezultate primjene STIR metode. Također, svi partneri su imali priliku učestvovati u simulaciji STIR metode sa gostom, dr. Csaba Janaky sa Sveučilišta u Segedinu. Osim toga, konzorcij partnera dobio je priliku istražiti mogućnosti STIR-a u novoj, jedinstvenoj istraživačkoj infrastrukturi u svijetu ELI-ALPS Kutatóközpont centru.

 

Konzorcij partnera također će učestvovati na participativnoj sesiji i 4. transnacionalnom projektnom događaju u Ljubljani, u organizaciji Razvojnog centra Srce Slovenije.

 

Za više informacija o D-STIR projektu molimo posjetite:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

 

Kontakt:

Nina Irimia, Jugoistočna regionalna razvojna agencija (Rumunija)

Vodeći partner

24th Anghel Saligny St., 810118 Braila, Rumunija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , tel: +421 0239 611 086

 

Anamarija Kamin, Razvojni centar Srce Slovenije (Slovenija)

Kordinator za komunikacije

Jerebova ulica 14, 1270 Litija, Slovenija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , tel: +386 1 896 27 17

 

Belma Pašić, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA (Bosna i Hercegovina)

Projektni partner

Kolodvorska 6, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina,

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ; tel: +387 33 652 935

 

Partneri D-STIR projekta:

-       Jugoistočna regionalna razvojna agencija (Rumunija)

-       Cassovia Life Sciences (Slovačka)

-       Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost (Mađarska)

-       ELI-HU istraživanje i razvoj (Mađarska)

-       Razvojni centar Srce Slovenije (Slovenija)

-       Institut fizike Češke akademije nauka (Češka Republika)

-       Nacionalni institut fizike, istraživanja i razvijanja nukleranog inžinjeringa Horia Hulubei (Rumunija)

-       Bwcon GmbH (Njemačka)

-       Regionalna vlada okruga Csongrád (Mađarska)

-       Centralni bohemijski inovacijski centar (Češka Republika)

-       Razvojna agencija Srce Istre (Hrvatska)

-       Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA (Bosna i Hercegovina)

-       Ilfov okrug (Rumunija)

-       Košice samoupravni region (Slovačka)

 

-       Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina)